Bölümümüzde kanser tanı ve tedavisi konusunda uzman bilim dalı öğretim üyeleri gözetiminde gerçekleştirilmektedir. Bilim dalımız Türkiye’de ilk kez hastanemizde 1972'de faaliyete geçmiş olup halen Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsü'nde ayrı bir binada (Hacettepe Onkoloji Hastanesi) hastalara hizmet vermeye devam etmektedir. Medikal Onkoloji Bölümü Hacettepe Onkoloji Hastanesi'nin zemin katında yer alan poliklinikler, gündüz tedavi ünitesi, kök hücre transplantasyon ünitesi, aferez ünitesi ve klinik binamızda bulunan yataklı servisleri ile güncel tıbbın tüm imkanlarından yararlanarak hastalarımıza hizmet vermektedir.
Bölümümüze kanser tanısı almış hastalar veya kanserden şüphelenilen hastalar yönlendirilmektedir. Tanı ve tedavisini yaptığımız kanserler arasında meme kanseri, kalın barsak kanseri, mide kanseri, pankreas kanseri, karaciğer kanserleri, safra kesesi ve yolu kanserleri, akciğer kanseeri, baş-boyun kanseri, malign mezenkimal tümörler, beyin tümörleri, böbrek-mesane kanserleri, prostat kanseri, melanom, lenfomalar, tiroid kanseri, testis kanseri, yumurtalık (over)-rahim (endometriyum)-rahim ağzı (serviks) kanserleri, akut ve kronik lösemiler ve multipl myelom bulunmaktadır. Akut ve kronik lösemiler, lenfoproliferatif hastalıklar gibi hematolojik hastalıklar da tedavi edilmektedir. Hastaların çoğunluğu kemoterapilerini ayaktan–gündüz tedavi ünitemizde almakta olup, ayrıca hastaların kendi oturdukları şehirlerin sağlık merkezlerinde de verdiğimiz tariflere göre ilaçlarını almaktadır. Tanı problemi olan veya genel durumu ayaktan tedaviyi kaldıramayacak olan veya devamlı infüzyon tedavisi gerektiren hastalar ise yataklı servisimizde izlenmektedir. Uygulanan tedavilerde güncel tedavi yaklaşımlarına sadık kalınmakta ve en üst standartlarda tedavi verilmektedir. Ayrıca yeni gelişmekte olan ilaçlar ve tedavi yöntemleri ile ilgili klinik araştırmalar da yapılmakta ve hastalara bu araştırmaklara dahil olma olanağı verilmektedir. Yine bölümümüzde bir çok yeni çıkan ilaçla ilgili erken erişim programı olup, böylelikle hastalarımızın yeni tedavi şekillerinden en hızlı biçimde faydalanması sağlanmaktadır.
Bölümümüz Onkoloji enstitütüs eğitim programları ile birlikte aynı zamanda tıbbı onkoloji, iç hastalıkları ve Tıp fakültesi eğitim programlarına dahil olup, uzmanlar, araştırma görevlileri, intern ve stajyer doktorlar tanı ve tedavi sürecinde yer alabilmektedir. Bölümümüz Onkoloji Enstitüsü’nün, hastanelerimizin ve Tıp Fakültesinin diğer bilim Dalları ve bölümleri ile koordineli bir şekilde çalışılmaktadır.
Medikal Onkoloji Bilim Dalı günde ortalama 100’den fazla poliklinik hastasının muayenesi, kontrol ve takiplerini yapılmaktadır.
Medikal Onkoloji Bölümü'nde,
- Meme kanseri,
- Kalın barsak kanserleri,
- Mide kanseri,
- Akciğer kanseri,
- Gastrointestinal tümörler,
- Nöroendokrin tümörler,
- Pankreas kanseri,
- Karaciğer kanserleri,
- Safra kesesi ve yolu kanserleri,
- Baş - boyun tümörleri,
- Kemik tümörleri (osteosarkom)
- Yumuşak doku sarkomları,
- Beyin tümörleri,
- Böbrek - mesane kanserleri,
- Prostat kanseri,
- Malign melanom,
- Tiroid kanserleri,
- Over (Yumurtalık) kanseri,
- Testis kanseri
- Endometriyum (Rahim) kanseri,
- Serviks (Rahim ağzı) kanseri,
- Lenfomalar,
- Akut ve kronik lösemiler,
- Multiple myelom,
gibi birçok onkolojik hastalığın tanı, tedavi ve takibi yapılmaktadır.
Bölümüzün parçası olduğu Onkoloji hastanesinde ilaç güvenliği en üst düzeyde sağlanmakta olup, hastanemizde kullanılan bütün ilaçlar ve kemoterapi merkezi eczanemizde hazırlanarak gündüz tedavi ünitemizde uygulanmaktadır.
ÜNİTELER
- Kök Hücre Transplantasyon Ünitesi
- Gündüz Tedavi Ünitesi
- Aferez ünitesi
ÖĞRETİM ÜYELERİ
- Prof. Dr. Alev Türker(Başkan)
- Prof. Dr. İbrahim H. Güllü
- Prof. Dr. İbrahim Barışta
- Prof. Dr. Şuayib Yalçın
- Prof. Dr. Sercan Aksoy
- Doç. Dr. Neyran Kertmen
- Doç. Dr. Zafer Arık
- Dr. Öğ. Üy. Serkan Akın
İLETİŞİM
Anabilim Dalı Sekreterlik: 3052929
Poliklinik Sekreterliği: 3052941 - 3052942 - 3052925
Gündüz Tedavi Ünitesi: 3052914
Kök Hücre Transplantasyon Ünitesi: 3052865